Välkomna till BRF Sobeln1
Styrelsen
Nyinflyttad
Trivselregler
Felanmälan
Stadgar, Årsredovisningar & Stämmoprotokoll
Infobrev
Vems ansvar?
Renovering
Låssystemet
Fönsterinfo 2022
Andrahandsuthyrning
P-plats och Garage
Lokalen
Tvättstugan
Sobelngymmet
Bastu
Uthyrning förråd
Försäkringsinformation
Sophantering
Studsmatta
Grillsäsong
Trädgården
Brandskydd
Viktig info gällande brandsäkerhet i husen
Värmen
Radon & Tilläggsisolering
Balkongerna
Internet & Kabel-TV
Säkerhetsdörrar
Logga in
Sök

VIKTIG INFORMATION GÄLLANDE BRANDSÄKERHET

 

Vi bör alla hjälpas åt att förebygga brand i våra hus. Styrelsen arbetar kontinuerligt med brandsäkerhet enligt Systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Vi går därmed brandskyddsinspektioner var 3:e månad då vi går igenom vindar, trapphus och källare i alla 3 husen i förebyggande syfte.

 

I bostäder är de vanligaste brandorsakerna, som föranleder utryckningar från räddningstjänsten, soteld, glömd spis, rökning, tekniska fel på elapparater och levande ljus. Ta för vana att inte låta torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover. Rökning är den vanligaste orsaken vid brand med dödlig utgång. Många bränder börjar på spisen. Undvik att lämna köket när spisen är påslagen eller varm. Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr drabbas många av bränder under julmånaden. Orsaken är många gånger de levande ljusen men det är också viktigt att tänka på sladdar och kontakter till adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.

 

Utrymningsvägar ska alltid hållas fria från lösa föremål och brännbart material. Därför ska till exempel cyklar, barnvagnar, tidningspapper och kartonger inte ens tillfälligt förvaras i trapphuset.

 

Se till att ha brandlarm, brandsläckare och brandfilt hemma. Dessa bör dock ses över regelbundet för att fungera vid brand.

 

Är du osäker på om det brinner i huset? Om det är säkert att gå ut i trappan, ring på hos dina grannar oavsett tid på dygnet. Var inte rädd för att snarast kontakta räddningstjänsten vid behov.

 

Rädda – varna – larma – släck

Det ska du göra om det börjar brinna:

  • Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.
  • Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.

Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.

 

Ta trappan ner, använd ej hissen.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Röken dödar. Om det brinner utanför lägenheten, stanna inne i lägenheten och håll dörrar och fönster stängda. Påkalla hjälp från brandförsvaret. En lägenhet med säkerhetsdörr kan stå emot brand och rök i 30 till 60 minuter.

Följ utrymningsskyltar om du befinner dig på vinden eller i källaren för att hitta ut vid brand.

 

Brandvarnare

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt kan förebygga bränder och rädda liv. Det absolut viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan situationen blir farlig. När du sover är du som mest försvarslös mot rök och brand.

Hur många brandvarnare behöver jag?

  • Brandvarnares övervakningsområde bör inte överstiga 60 m2. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m.

Var ska jag montera brandvarnare?

  • Brandvarnare placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, andra föremål eller ventilationsöppningar.

  • Placera brandvarnare i anslutning till sovrum så att du hör larmet när du sover. Tänk på att stängda dörrar kan göra att brandvarnarens signal inte blir tillräckligt hög för att du ska vakna.

  • Om laddning av telefoner eller annan elektrisk utrustning sker nattetid i sovrum bör brandvarnare finnas i rummet.

  • Placera en brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar, dock inte i kök eller badrum, då du riskerar att få felaktiga larm.

  • Om det inte går att montera i tak, kan brandvarnare monteras på vägg, cirka 15 centimeter från taket. Väggmontage kan medföra att det tar längre tid innan brandvarnaren larmar.

  • Följ leverantörens anvisningar hur brandvarnarna ska installeras.

 

    
                                                        

Kontroll och skötsel

  • Testa brandvarnare
    - en gång i månaden
    - när du satt upp en ny
    - när du bytt batteri
    - när du varit bortrest en längre tid
    - när du gjort rent den

  • Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet.

  • Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

  • När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut.

  • Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

  • En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning. Gör rent brandvarnare en gång per år eller om den larmar utan anledning.

  • Rengör brandvarnarna genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa.

 

Få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Besök https://www.msb.se/testabrandvarnare och registrera dig. 


Källa: Brandskyddsföreningen

Denna info delades ut till samtliga boende december 2021

Uppdaterat 2021-12-28
Utskriftsvänlig sida
Bostadsrättsföreningen Sobeln 1, Källängsvägen 9, 181 43 Lidingö
Provided by Avima